Analýza výhod a nevýhod zaměstnávání osob se zdravotním postižením na příkladu vybrané firmy v Praze mezi lety 2011-2017 - Vršecká, Kateřina; Bartůsková, Lucia; Řežábek, Pavel, 1960-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Tato diplomová práce je věnována zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Cílem práce je potvrdit, či vyvrátit hypotézu, která zní: „zaměstnávání OZP je v podmínkách českého právního řádu pro zaměstnavatele finančně výhodné“ a zmapovat další výhody a nevýhody zaměstnávání OZP. Na teoretické úrovni je zde popsána právní úprava zaměstnávání této rizikové skupiny trhu práce, a to jak z pohledu vybraných pramenů práva evropské legislativy, tak z pohledu nejvýznamnějších právních předpisů upravující tuto problematiku v České republice. Deskripce se následně zabývá legislativními nástroji motivace zaměstnavatelů k zaměstnávání osob se zdravotním postižením, a to zejména formou finančních výhod a dále ostatními výhodami a nevýhodami nefinančního charakteru. Na praktické úrovni je rozebráno zaměstnávání těchto osob z pohledu vybraného zaměstnavatele. Analýza je věnována využitelnosti finančních výhod stanovených legislativou v praxi, potvrzení, či vyvrácení, zdali je zaměstnávání osob se zdravotním postižením finančně výhodné a zhodnocení dalších vybraných faktorů, kterými jsou dočasná pracovní neschopnost, fluktuace a výkonnost těchto zaměstnanců. Výstupem práce je navržení doporučení pro podporu a motivaci zaměstnavatelů k zaměstnávání osob se zdravotním postižením.
Vedoucí práce: Lucia Bartůsková
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: hospodářská politika [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses