Peer-to-peer pojištění - Trgiňová, Lenka; Ducháčková, Eva, 1958-; Daňhel, Jaroslav, 1943-2025; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví (2018)
Tématem bakalářské práce je Peer-to-peer pojištění, jakožto určitá alternativa oproti tradičnímu pojetí pojištění. Cílem práce je poukázat zejména na možná úskalí týkající se peer- to-peer principu a dále posoudit to, zda může v budoucnu peer-to-peer pojištění nahradit dnešní systém komerčního pojištění. Práce je rozdělena do čtyř kapitol. První kapitola obecně popisuje podstatu sdílené ekonomiky a dále její využití v rámci různých oblastí a služeb. Druhá kapitola se již konkrétně zabývá problematikou peer-to-peer v pojišťovnictví, nejprve popisuje historické aspekty a vývoj pojištění, podobu standartního modelu a modelu peer-to- peer pojišťoven. Dále jsou uvedeny hlavní výhody a nevýhody obou typů pojištění. V rámci třetí kapitoly je uvedeno několik nejznámějších peer-to-peer pojišťoven a stručný popis jejich činnosti. Čtvrtá kapitola je zaměřena na první peer-to-peer pojišťovnu, fungující na českém trhu: První klubovou pojišťovnu,a.s. Kromě obecných informací a výčtu pojistných produktů, které První klubová poskytuje, je součástí i rozhovor sčlenem bankovní rady ČNB, Ing. Tomášem Nidetzkým. Výsledkem práce je zhodnocení filozofie peer-to-peer v pojištění, s ohledem na jeho další možný vývoj.
Vedoucí práce: Eva Ducháčková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta financí a účetnictví, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: finance [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses