Specifika trhu fúzí a akvizic v ČR a jeho komparace v rámci regionu Střední a Jihovýchodní Evropy v období 2013-2017 - Kotyza, Jonáš (2018)
Diplomová práce je zaměřena na oblast fúzí a akvizic na území České republiky v kontextu regionu Střední a Jihovýchodní Evropy v období od roku 2013 do roku 2017. Práce analyzuje významnost tohoto trhu v ekonomice z pohledu jeho přínosů na mikroekonomické a makroekonomické úrovni, ale i rizik, která jsou s touto oblastí ekonomiky spojena. Zkoumané kvantitativní ukazatele, jako například celkový počet a objem uskutečněných transakcí, v kombinaci s regionální komparací v rámci regionu CSE slouží jako základ pro identifikaci hlavních specifik a posouzení významnosti českého trhu fúzí a akvizic v mezinárodního kontextu. Syntéza informací a dat z teoretické a praktické části práce umožňuje nastínění výhledu do budoucna ve zkoumaném sektoru a diskusi nad možnými scénáři v závislosti na determinantech, které práce identifikuje. V oblasti fúzí a akvizic patří Česká republika mezi nejvýznamnější země ve zkoumaném regionu a časovém úseku, a to jak z hlediska počtu a objemu uskutečněných transakcí, tak v podílu objemu obchodů na nominálním HDP. Investiční aktivita je v posledních letech podpořena zejména příznivými podmínkami financování v podobě nízkých úrokových sazeb.