Analýza úvěrů na financování bydlení a porovnání jejich nákladovosti - Faltusová, Aneta (2018)
Bakalářská práce se zabývá analýzou úvěrů k financování vlastního bydlení, přesněji hypotečním úvěrem a úvěry ze stavebního spoření. Na začátku jsou tyto produkty charakterizovány a vysvětleny související pojmy. Další část je věnována vybraným makroekonomickým faktorům, které mají vliv na poptávku po úvěrech. Následuje kapitola o aktuální nabídce úvěrů na českém trhu a jejich porovnání. Nejprve je představeno všech 5 stavebních spořitelen s nabídkou, následuje 5 vybraných bank. V další kapitole jsou rozebrány faktory, které by měl žadatel brát v úvahu pro volbu mezi hypotečním úvěrem a úvěrem ze stavebního spoření a následuje modelový příklad s výpočtem a porovnáním. Na závěr je na modelových příkladech ukázáno, jak si nastavit volitelné parametry úvěru, které ovlivňují měsíční splátku.