Jsou státy s větším státním sektorem šťastnější? - Lukeš, Adam; Němec, Petr; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Tato práce se zabývá vztahem mezi velikostí státního sektoru a subjektivním štěstím jeho obyvatel. V krátkosti shrnuje roli štěstí v ekonomické teorii, dále se práce snaží podchytit přístup teorie neoklasické syntézy, teorie veřejné volby a teorii rakouské školy k roli a vlivu státního sektoru a jeho jednání na společnost a následný dopad na subjektivní štěstí. Práce se dále zabývá následující otázkou: „Jsou státy s větším státním sektorem šťastnější?“. Za tímto účelem analyzuje data o subjektivním štěstí od World Gallup Poll v závislosti na vládních výdajích. Hypotéza práce je testována pomocí lineární regrese panelových dat z let 2004 až 2016. Výsledky analýzy nevedly k potvrzení hypotézy práce, že rostoucí vládní výdaje negativně ovlivňují subjektivní štěstí.
Vedoucí práce: Petr Němec
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses