Analýza ukazatelů nerovného odměňování mužů a žen - Juříková, Kristýna; Vltavská, Kristýna; Šimková, Martina; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Cílem diplomové práce je analyzovat ukazatele nerovného odměňování mužů a žen, což je téma, které se ve vyspělých zemích dostává mezi aktuálně řešené problémy. Tento ekonomický ukazatel, nejčastěji nazývaný gender pay gap, v sobě skrývá několik problémů, které znesnadňují jeho interpretaci, což si ne všichni, kteří s tímto ukazatelem pracují, uvědomují. V této práci je poukázáno na odlišnou metodiku výpočtu jednotlivými institucemi. Dále je posouzena relevance tohoto ukazatele v závislosti na odměňování, která se odvíjí nejen od pohledu zaměstnance, ale i zaměstnavatele a legislativního vymezení. V práci jsou vyjmenovány možné příčiny nerovného odměňování. V analytické části práce je pro detailnější vhled do problematiky použito více statistických metod. Na rozkladu indexu proměnlivého složení je přiblížen vliv vzdělání a rozdělení do pracovních odvětví v České republice. Dále práce obsahuje výpočet očekávaného rozdílu v odměňování studentů vysokých škol na základě dat z šetření EUROSTUDENT. Ke zjištění, které faktory mohou nerovnost v odměňování ovlivňovat, je použita regresní analýza s využitím shlukové a faktorové analýzy.
Vedoucí práce: Kristýna Vltavská
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses