Vliv demografických ukazatelů na cenu nemovitostí - Záhumenský, Jan (2018)
Cílem této práce je pomocí kvantitativní metody zkoumat vliv demografických proměnných na cenu nemovitostí v České republice. Aktuální vzrůstající ceny nemovitostí vybízí k otázce, zdali za tímto cenovým vývojem lze hledat vliv demografických charakteristik obyvatelstva. Ke zkoumání této problematiky byla použita regresní analýza za pomocí faktorové analýzy, která umožňuje zachytit významné kohorty obyvatelstva na území České republiky a která umožnila abstrahovat od jiných, v čase více dynamičtějších, proměnných. Výsledky práce v souladu se zahraničními studiemi potvrzují významný vliv demografické a socioekonomické struktury obyvatelstva na cenu nemovitostí na základě dat z posledního sčítání lidu.