Analýza vlivu lidského kapitálu se zaměřením na přístup k VŠ vzdělávání na výši mezd v České republice - Bednář, Marek; Brožová, Dagmar, 1958-; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Práce se zabývá problematikou lidského kapitálu a jejím vlivem na výši mezd. Stanoveny jsou dva hlavní cíle. Prvním je zjistit, zda a do jaké míry ovlivňuje přístup k vysokoškolskému vzdělání výši mezd. Druhý, dokázat pozitivní korelaci mezi množstvím lidského kapitálu a výší mezd. Studie byla provedena na území České republiky v období březen – duben 2018. Zdrojem dat bylo vlastní dotazníkové šetření skýtající 343 respondentů. Data byla posléze upravena dle potřeby práce a následně analyzována za použití metody nejmenších čtverců na třech základních modelech. S každým dodatečným rokem vzdělání dojde k navýšení výdělku jedince o 5,68 % v modelu č. 1, 5,05 % v modelu č. 2 a 5,27 % v modelu č. 3. S každým dodatečným rokem pracovních zkušeností v oboru dojde k navýšení výdělku o 11,40 % v modelu č. 1, 9,14 % v modelu č. 2 a 7,30 % v modelu č. 3. Účel studia byl podrobněji analyzován v modelech č. 2 a 3. U modelu č. 2 vyšla signifikantní na 5 % hladině významnosti pouze varianta jiný účel, která však přes svůj nízký počet respondentů má značně omezenou vypovídající hodnotu. V případě, že jedinec studoval za jiným než uvedeným účelem, dosahoval o 19,38 % nižšího výdělku než ten, jenž studoval s cílem získání a prohloubení znalostí v oboru. Model č. 3 je finální verze rozšíření Mincerovy výdělkové funkce. Varianta odrážející účel studia za navýšením kredibility zde vyšla statisticky signifikantní na méně než 1 % hladině významnosti. Konkrétně, pokud dotyčný studoval za tímto účelem, dosahuje o 10,08 % vyššího výdělku než ten, jenž studoval z důvodu získání a prohloubení znalostí v oboru. Mezi další významné proměnné modelu č. 3 patří věk, pohlaví, typ zaměstnavatele a velikost města (obce), ve kterém respondent pracuje.
Vedoucí práce: Dagmar Brožová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses