Faktory ovlivňující hypotéční trh - Merkout, Petr (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá aktuální situací na hypotečním trhu. V první kapitole je vymezen hypoteční úvěr podle nového zákona o spotřebitelském úvěru, který nabyl účinnosti 1. 12. 2016. Dále jsou detailně rozebrány a analyzovány faktory, které ovlivňují situaci na hypotečním trhu. Podrobně jsou analyzována také doporučení České národní banky a jejich dodržování ze strany komerčních bank. Práce pouze nepopisuje historický vývoj, ale především zkoumá faktory, které určují budoucí vývoj trhu. Na základě těchto faktorů, lze predikovat nejen úrokovou sazbu, ale také vývoj cen nemovitostí nebo budoucí schopnost splácení dluhu. Práce dále zkoumá vliv makroekonomických ukazatelů jako je například hrubý domácí produkt, inflace a nezaměstnanost. V poslední kapitole je pozornost zaměřena na vztah mezi realitním a hypotečním trhem.