Porovnání finanční stability mezi vybranými členy eurozóny a státy evropské unie s vlastní národní měnou se zaměřením na Českou republiku - Hospodka, Milan (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá porovnáním finanční stability v České republice a Slovenské republice vzhledem k přístupu Slovenské republiky k třetí fázi evropské měnové unie. Slovenská republika je v tomto případě ideálním zdrojem dat, díky některým z podobností s Českou republikou. Koncept finanční stability vychází zejména ze snížení systémových rizik a schopnosti odolat nepříznivým vlivům, které by mohly ovlivnit fungování sledovaného subjektu. Bylo využito metody Z-score k porovnání finanční stability, regresního modelu pro vyhodnocení determinantů finanční stability a následně byla finanční stabilita porovnána pomocí indikátorů finanční stability. Ze závěrů lze usuzovat, že přijetí eura má kladný vliv na finanční stabilitu. Přínosem práce jsou možný další pohled při rozhodování o časovém horizontu přijetí měny eura, v tomto případě dopad na finanční stabilitu není dostatečně zmiňován. Přitom právě finanční stabilita je zásadním konceptem z pohledu odolnosti vůči vnějším krizovým faktorům, které mohou přerůst ve větší krizi. Jako přínos lze hodnotit využití větší množství metod pro hodnocení finanční stability.