Vliv cen nemovitostí na objem poskytnutých hypotečních úvěrů v České republice v letech 2004-2017 - Kotaška, Daniel (2018)
Bakalářská práce se zabývá vztahem mezi cenami nemovitostí a objemem poskytnutých hypotečních úvěrů v České republice v letech 2004-2017. Výchozím teoretickým konceptem je hypotéza finanční nestability Hymana Minského a jeho koncept ultra spekulativního financování. Hlavní hypotéza práce definovaná jako pozitivní vliv cen nemovitostí na objem nově poskytnutých hypotečních úvěrů byla pomocí ekonometrického modelu potvrzena, přičemž z analýzy vyplývá, že 1% nárůst úhrnného indexu cen nemovitostí vede ke zvýšení objemu nově poskytnutých hypotečních úvěrů o 0,03 %. Výsledky tak naznačují pozitivní očekávání zhodnocení cen nemovitostí a existenci realitní bubliny.