Vliv cen nemovitostí na objem poskytnutých hypotečních úvěrů v České republice v letech 2004-2017 - Kotaška, Daniel; Mirvald, Michal; Chytil, Zdeněk, 1949-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Bakalářská práce se zabývá vztahem mezi cenami nemovitostí a objemem poskytnutých hypotečních úvěrů v České republice v letech 2004-2017. Výchozím teoretickým konceptem je hypotéza finanční nestability Hymana Minského a jeho koncept ultra spekulativního financování. Hlavní hypotéza práce definovaná jako pozitivní vliv cen nemovitostí na objem nově poskytnutých hypotečních úvěrů byla pomocí ekonometrického modelu potvrzena, přičemž z analýzy vyplývá, že 1% nárůst úhrnného indexu cen nemovitostí vede ke zvýšení objemu nově poskytnutých hypotečních úvěrů o 0,03 %. Výsledky tak naznačují pozitivní očekávání zhodnocení cen nemovitostí a existenci realitní bubliny.
Vedoucí práce: Michal Mirvald
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses