Dynamické efekty měnové politiky v ČR : SVAR/FAVAR přístup - Gec, Jaromír (2018)
Tato práce se zabývá identifikací dynamických efektů měnových šoků v režimu inflačního cílování v České republice (ČR) a závislostí výsledků na aplikované metodologii. K tomu používá malé strukturální vektorové autoregrese (SVAR) a jejich rozšíření o fundamentální faktory (FAVAR modely), které navrhli Bernanke et al. (2005). Výsledky v případě SVAR modelů indikují v reakci na neočekávané zvýšení úrokové sazby zhruba o rok zpožděný pokles cen a ekonomické aktivity, doprovázený okamžitou apreciací reálného měnového kurzu. Z toho vyplývá, že použité identifikační schéma na základě Bjornland (2009) efektivně eliminuje opožděné přestřelování kurzu, vyskytující se v dosud publikovaných studiích o dopadech měnové politiky v ČR (např. Babecká-Kucharčuková et al., 2013). FAVAR modely v této práci čerpají data z téměř dvou set časových řad, což výrazně převyšuje zřejmě jedinou existující aplikaci této metodologie v ČR (Borys a Horváth, 2008), kde bylo použito jen přibližně čtyřicet ukazatelů. Výsledky FAVAR modelů signalizují poměrně robustní závěry ohledně směru působení měnových šoků. Ve srovnání s SVAR modely jsou však impulzní odezvy spojeny s vyšší perzistencí a nižší statistickou významností. Závěry práce tak celkově naznačují, že teorii odporující výsledky jsou spíše důsledkem chybné modelové specifikace než odrazem skutečného chování ekonomiky.