Je euro příčinou rychlejší ekonomické konvergence Slovenské republiky? - Fux, Jaroslav; Slaný, Martin, 1982-; Babin, Ján, 1954-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá procesem přijetí eura jako společné evropské měny na Slovensku a jeho vlivem na výkon této ekonomiky, která dlouhodobě prochází významnou konvergencí oproti ostatním státům střední a východní Evropy. Výsledky získané prostřednictvím Synthetic Control Method ukazují, že vliv vstupu do Evropské měnové unie se v prvních třech letech nijak zásadně nepromítl do výkonnosti slovenské ekonomiky. Během let 2012-2016 lze však pozorovat významný nárůst HDP na obyvatele v průměru o 6 %. I přes tento pozitivní vliv nemůžeme o euru mluvit jako o hlavní příčině slovenské ekonomické konvergence, která je primárně způsobená specifickou ekonomickou strukturou tohoto státu plynoucí z jeho průmyslového zaměření.
Vedoucí práce: Martin Slaný
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses