Ověření platnosti kvantitativní teorie peněz v České republice v období po skončení krize - Křovina, Petr; Frömmel, Tomáš; Holman, Robert, 1953-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Práce se zabývá ověřováním platnosti monetaristického modelu kvantitativní teorie peněz v České republice v období krize a následné konjunktury mezi lety 2008-2017. Tento model je testován na rovnici směny převedené do růstového tvaru. Užitá data jsou ve formátu časových řad nasbíraných kvartálně mezi lety 2005-2017 sezónně očištěna. Pro verifikaci platnosti modelu kvantitativní teorie peněz je zkonstruován model vektorové autoregrese za účelem nalezení pozitivního předcházejícího vztahu peněžní nabídky vůči cenové hladině. Takto je nalezen jednak vztah, kdy vyšší peněžní zásoba zvyšuje cenovou hladinu se zpožděním n=11 a jednak takový, kdy vyšší cenová hladina snižuje peněžní zásobu se zpožděními n=1;5;10. Oba tyto vztahy jsou podložitelné ekonomickou teorií, ale prostřednictvím Grangerovy kauzality je potvrzena pouze podmíněnost, kdy cenová hladina ovlivňuje peněžní zásobu. Práci se tedy na hledané implikaci nepodařilo potvrdit platnost kvantitativní teorie peněz.
Vedoucí práce: Tomáš Frömmel
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses