Analýza determinantů spotřeby alkoholu v zemích OECD - Machová, Tereza (2018)
Práce analyzuje vybrané determinanty spotřeby alkoholu. Metodou nejmenších čtverců jsou sestaveny dva modely, ve kterých jsou zvoleny determinanty: roční průměrná mzda obyvatele, míra nezaměstnanosti, úroveň vzdělání, podíl každodenních kuřáků a náboženství. Dále první model zahrnuje proměnnou zdanění alkoholických nápojů a model druhý cenu piva. Analýza využívá průřezová data zemí OECD z roku 2015. V obou modelech je potvrzena hypotéza o pozitivním vlivu průměrných mezd na spotřebu alkoholu a také je zde potvrzen významný vliv proměnné náboženství, který prokazuje, že islámské náboženství má negativní vliv na spotřebu alkoholu. První model dále potvrzuje hypotézu o pozitivní korelaci mezi konzumací alkoholu a každodenním kouřením a hypotézu o negativním vlivu vzdělání na spotřebu alkoholu. Model druhý potvrzuje hypotézu o cenově neelastické poptávce po alkoholu.