Porovnání sňatečnosti a rozvodovosti v ČR a dalších zemích EU - Kulvaitová, Kristýna (2018)
Tato bakalářská práce má za cíl sledovat vývoj vybraných ukazatelů sňatečnosti a rozvodovosti v České republice a ve zvolených zemích Evropské unie během let 1990 až 2015. Nejprve definuje základní pojmy související se sňatečností a rozvodovostí a popisuje modely sociální politiky, které mohou ovlivňovat jejich úroveň. Je zde uvedena stručná charakteristika analyzovaných zemí. Následně je provedena samotná analýza vybraných ukazatelů. V závěru se nachází porovnání výsledků jednotlivých zemí a jejich možné souvislosti s modelem sociální politiky uplatňované v dané zemi. Pozornost je věnována i predikci budoucího vývoje počtu prvních sňatků.