Důsledky stárnutí obyvatelstva v oblasti financování důchodového systému - Martinec, Přemysl (2018)
Bakalářská práce se zaměřuje na současný demografický problém stárnutí obyvatelstva, který řeší většina zemí v celém světě, a na vliv tohoto problému na současně nastavený důchodový systém České republiky. V práci je popsán historický vývoj našeho důchodového systému i současný stav důchodového pojištění. Na základě aktuální demografické projekce obyvatelstva ČR je modelován vývoj důchodového systému (s přihlédnutím k posouvání věkové hranice či jejímu současnému „zastropování“ na 65 letech). Účelem je postihnout vliv stárnutí populace právě na financování prvního pilíře důchodového systému a poukázat na nutnost reformy, aby byla zajištěna udržitelnost českého důchodového systému.