Vliv členství v eurozóně na výši mezd - Kron, Martin (2018)
Tato práce se zabývá otázkou, zda členství v eurozóně má vliv na výši mezd. Předpokládám, že členství v eurozóně má pozitivní vliv na výši mezd. Teoretická část obsahuje teorii optimální měnové oblasti, na kterou navazuje kapitola o hypotéze členství v eurozóně. Z těchto kapitol vyplývá, že eurozóna není homogenním celkem, je příliš různorodá, tudíž se nejedná o optimální měnovou zónu. Dále je představena teorie efektivnostních mezd, která se jeví jako vhodnější možností pro reálný svět. Empirická část je věnována samotné analýze, kde byla použita metoda DID. Analýza proběhla na dvou srovnatelných zemí, na České republice a na Slovensku v letech 1993 až 2016. Výsledkem této analýzy je, že členství v eurozóně se ukázalo jako statisticky nevýznamná proměnná na výši mezd.