Vznik Brettonwoodského měnového systému v kontextu americké zahraničně-obchodní a měnové politiky v letech 1933–1945 - Pecka, Lukáš (2018)
Tato bakalářská práce se zaměřuje na vývoj zahraničně-obchodní a měnové politiky Spojených států v období vlády prezidenta Franklin Delano Roosevelta v letech 1933 až 1945 a chce na základě jejich vývoje poukázat na možná pozitiva a negativa Brettonwoodského měnového systému pro ekonomický vývoj USA, a to s důrazem na měnovou stabilitu a expanzi a rozvoj mezinárodního obchodu. V tomto kontextu se práce rovněž věnuje popisu přechodu USA od doktríny izolacionismu k internacionalismu a jejich rostoucímu začlenění se do mezinárodního obchodu. Práce je rozdělena do dvou částí. V první části je shrnuto teoretické poznání hospodářského vývoje Spojených států se zaměřením na zahraniční obchod, měnovou politiku, včetně vzniku Brottonwoodského měnového systému a Všeobecné dohody o clech a obchodu. Praktická část se věnuje indikátorům zahraničně–obchodní a měnové politiky zahrnující platební bilanci, směnné kurzy a devizové rezervy, investice, půjčky, a nakonec překážkám zahraničního obchodu. Závěrem práce je potvrzení hypotézy, že Brettonwoodský systém navazoval na předchozí evoluční vývoj zahraničně obchodní politiky a měnové politiky vlády F. D. Roosevelta a de facto znamenal jejich vrchol. Hypotéza tvrdící, že cílem institucí, které byly vytvořeny Brettonwoodskou dohodou, bylo vytvořit podmínky pro udržitelnou stabilní měnovou politiku a udržitelnou expanzi a růst zahraničního obchodu pro ekonomiku USA ke konci 2. světové války, je zamítnuta.