Analýza ukazatelů ovlivňující kriminalitu v ČR, Spojeném království a na Slovensku - Batla, Martin (2018)
Práce zkoumá vliv zvolených ukazatelů na majetkovou a násilnou trestnou činnost v České republice, Slovenské republice a Spojeném království (Anglii a Walesu). V teoretické části je popsán Beckerův model. Dále je vyhodnocen vývoj kriminality ve sledovaných zemích a jsou shrnuty předešlé studie. V praktické části jsou použity časové řady za období 2002-2016 v ročních intervalech. Z výsledků analýzy v praktické části plyne, že exogenní proměnná, úroveň vzdělání, má statisticky významný vliv na majetkovou trestnou činnosti v rámci ČR. Další exogenní proměnná, spotřeba alkoholu, má statisticky významný vliv na míru násilné trestné činnosti v rámci SR. Těmito výsledky jsou potvrzeny stanovené hypotézy, že alkohol a vzdělání mají pozitivní, respektive negativní vliv na násilnou, respektive majetkovou trestnou činnost. Poslední hypotézu, že míra nezaměstnanosti má pozitivní vliv na míru majetkové trestné činnosti, se na základě regresních analýz potvrdit nepodařilo.