Lineární modely pro analýzu panelových dat - Prokop, Tomáš (2018)
Diplomová práce je zaměřena na popis lineárních modelů pro analýzu panelových dat. V rámci práce je pracováno s modely, které jsou používány pro analýzu vyvážených, krátkých panelových dat. Cílem práce je zkoumat lineární modely pro analýzu zmíněného druhu panelových dat. Práce je rozdělena do čtyř hlavních kapitol, kde v první kapitole je čtenář seznámen s výhodami, ale i s nástrahami, které panelová data přináší. Ve druhé kapitole jsou představeny nejrozšířenější lineární modely pro analýzu panelových dat. Ve třetí kapitole jsou modely, které byly popsány ve druhé kapitole aplikovány na simulovaná data. Závěrečná čtvrtá kapitola obsahuje analýzu reálných dat. Pro účely analýzy reálných dat byla využita data z šetření SHARE (Survey of Health, Ageing and Retirement in Europe). Spojením teoretického představení metod, aplikace metod na simulovaná data a využitím metod pro analýzu reálných dat je docíleno komplexního rámce pro představení možných přístupů k analýze panelových dat. Aplikací metod, popsaných v rámci druhé kapitoly, na simulovaná data, byla ukázána funkčnost modelů i testů.