Rodinná politika ČR v komparaci s vybranými evropskými zeměmi v letech 2004-2017 - Milaniaková, Lucie; Lukášová, Tereza; Zeman, Martin; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Předmětem bakalářské práce je komparace rodinné politiky v České republice s vybranými evropskými zeměmi v letech 2004-2017. V teoretické části práce je charakterizována sociální politika, její typologie, rodina a rodinná politika. Autor udává ucelený přehled teoretického pozadí dané problematiky pro lepší porozumění nadcházející části. Praktická část zahrnuje analýzu konkrétních rodinných politik, jejich uplatnění a aktuálně používané nástroje. Výdaje na rodinnou politiku jsou porovnávány v procentech HDP jakožto objektivním ukazateli. V roce 2016 dosáhla úroveň plodnosti v Evropské unii hodnoty pouze 1,6 dítěte na ženu, přestože výdaje na rodinnou politiku u většiny evropských zemí rostou. Současný demografický trend spočívající v poklesu plodnosti ústí ve zvýšenou snahu zemí rodinu podporovat. Autorka předkládá doporučení v oblasti směřování výdajů rodinné politiky ve prospěch vyšší plodnosti.
Vedoucí práce: Tereza Lukášová
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses