Spotřeba jako součást životní úrovně v Československu v letech 1948-1968 - Procházka, Tomáš; Chalupecký, Petr; Johnson, Zdenka, 1983-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá spotřebou, jako součástí životní úrovně v Československu mezi lety 1948 – 1968. V teoretické části je blíže popsán politický vývoj, zejména to, jaký vliv měla politika státu na společnost v již zmíněním časovém rozmezí. Za další, je zde popsáno, jak lidé trávili svůj volný čas a jak byl tento čas ovlivňován socialistickým zřízením. Poté jsou analyzovány sociální přeměny, spolu s krizí a sociálním experimentem v 60. letech. Kapitola metoda analýzy životní úrovně, popisuje, jak je zkoumána životní úroveň v praktické části. V analytické části je podroben zkoumání hlavní cíl práce tedy, ověření hypotézy, že se komunistickému režimu dařilo i přes systémová omezení zvoleného hospodářského modelu zvyšovat životní úroveň obyvatelstva. V oné praktické části je kladen důraz na proměnu jednotlivých složek hrubého domácího produktu, ale hlavně na spotřebu obyvatelstva, a to jak osobní spotřebu, tak tu společenskou. Tyto jednotlivé části spotřeby jsou dopodrobna zanalyzovány, což ukázalo, že spotřeba i přes mírné kolísání rostla.
Vedoucí práce: Petr Chalupecký
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses