Etnocentrismus a jeho vliv na demokracii - Vyplel, Petr; Špecián, Petr; Máslo, Lukáš Augustin, 1985-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Tato práce vznikla v reakci na vzrůstající četnost sporů vedených etnocentrickými motivy a na rostoucí nespokojenost členských států uvnitř nadnárodních organizací, jejichž snahou je zachování kooperace a udržování míru. Současnou situaci analyzuji a aplikuji na něj dosavadní vědecké poznání o tom, jak společenský řád funguje a jaké institucionální kroky jsou třeba dělat, aby byl řád zachován. Docházím k závěru, že při snaze udržet dosavadní uspořádání těchto organizací se vystavuje lidská společnost riziku rozpadu těchto uskupení a možnému následnému konfliktu, před kterým se nás tyto organizace snaží chránit. V reakci na tento závěr navrhuji uspořádání v podobě spontánního řádu. Tento řád je možné použít, jak pro uzavřenou společnost jako je například stát, tak pro celé lidstvo jako pro jednu celistvou globalizovanou společnost, popřípadě jako nadnárodní uskupení sdružující různé státy sledující stejný princip míru.
Vedoucí práce: Petr Špecián
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomie [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses