Komparace druhého důchodového pilíře v České republice a na Slovensku v letech 2005 až 2017 - Dlouhá, Tereza (2018)
Předmětem bakalářské práce je komparace druhého důchodového pilíře v České republice a na Slovensku v letech 2005 až 2017 z pohledu výhodnosti pro obyvatele dané země. Práce popisuje a rozebírá klasifikaci penzijních systémů podle financování a typů penzijních plánů. Dále je popsána historie důchodových systémů v České republice a na Slovensku a průběh reformy důchodového systému se zavedením fondového pilíře v obou zkoumaných zemích. V praktické části autorka analyzuje, který systém je výhodnější na základě náhradového poměru, přičemž využívá mikroekonomický model s příjmově typizovanými jedinci se stanovenými předpoklady. Práce dochází k závěru, že systém v České republice se jeví jako výhodnější.