Přijímání dětí do mateřských škol již od dvou let věku v České republice v letech 2017 až 2018 - Stupárová, Lucie (2018)
Studentky vysokých škol se často dostávají do situace, kdy si musí vybrat, zda se po studium soustředit na budování kariéry, anebo začít zakládat rodinu. Již nyní je možné, aby děti od dvou let věku navštěvovaly mateřské školy, a v dalších letech se tomuto opatření bude muset přizpůsobit stále více mateřských škol. Cílem této práce je zjistit, zda možnost dát své děti do školky již od dvou let věku, výrazným způsobem pomůže studentkám vysokých škol, lépe sladit kariéru a péči o dítě. Velmi důležitým aspektem v tomto rozhodování je možnost práce na částečný úvazek. Ukázalo se, že studentky opravdu stojí o práci na částečný úvazek v kombinaci s malým dítětem, ale bohužel si uvědomují nízkou nabídku těchto postů nebo naopak skutečnost, že mnoho zaměstnavatelů toto neumožňuje. Dle mého výzkumu studentky obecně podporují novelu zákona, která se týká přijímání dětí od dvou let věku do MŠ, ale bohužel se obávají její realizace v České republice.