Testování hypotézy hystereze v zemích PIGS v období od roku 1998 do roku 2017 - Časta, Martin (2018)
Cílem mé bakalářské práce je analyzovat, zda se časové řady míry zaměstnanosti a nezaměstnanosti v zemích PIGS vyvíjí v souladu s teorií hystereze nezaměstnanosti. Analýza časových řad je provedena pomocí testů jednotkového kořene. Výstupem práce je potvrzení hystereze míry nezaměstnanosti v případě všech zemí, pokud jsou použity klasické testy jednotkového kořene. Pokud jsou použity testy jednotkového kořene se strukturálním zlomem, výsledky jsou méně jednoznačné, neboť existence jednotkového kořene je jednoznačně potvrzena pouze pro časové řady zaměstnanosti a nezaměstnanosti ve Španělsku.