Faktory ovlivňující návrat žen na pracovní trh po mateřské či rodičovské dovolené v České republice v období 2007–2017 - Zelinková, Lucie (2018)
Tato práce se zabývá zaměstnaností žen, které po mateřské či rodičovské dovolené vstupují na trh práce. Cílem práce je identifikace hlavních faktorů ovlivňujících návrat žen pečujících o děti do 15 let věk na pracovní trh v České republice. V teoretické části jsou popsány hlavní faktory, vycházející z odborné literatury, které tento návrat ovlivňují. Praktická část analyzuje podporu žen na mateřské a rodičovské dovolené a sleduje vývoj zaměstnanosti a nezaměstnanosti žen v České republice a na Slovensku. Součástí je i kvantitativní dotazník zjišťující, jak probíhá návrat žen do zaměstnání. Práce dochází k závěru, že návrat žen na pracovní trh po rodičovské dovolené je pro většinu z nich obtížnou záležitostí, a to díky mnoha faktorům. Hodně žen shledává nabídku forem péče o děti za nedostatečnou a většina žen shledává nabídku flexibilních forem práce za neuspokojivou.