Poptávka po lokálních veřejných statcích – dopad změn počtu obyvatel na obecní výdaje - Kohora, Jan; Dušek, Libor; Cingl, Lubomír, 1984-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
V diplomové práci se zabývám vztahem mezi změnou počtu obyvatel v obcích České republiky a změnou obecních výdajů. Zaměřuji se na 2 hlavní skupiny obecních výdajů, výdaje běžné a výdaje kapitálové. Zkoumám zpoždění, s kterým se změna počtu obyvatel promítne do změny v obecních výdajích a zda je změna v obecních výdajích adekvátní. Rozlišuji krátkodobý a dlouhodobý kumulovaný efekt změny obecních výdajů nebo jeho položek. Analyzuji 4 nejvýznamnější položky obecních rozpočtů, zda a s jakým zpožděním jsou závislé na změně počtu obyvatel a dalších proměnných. Tuto analýzu provádím na vzorku 376 obcí s pověřeným obecním úřadem v období mezi lety 2000 a 2016. Nejprve provádím 1. diferenci a poté zkoumám vzájemné závislosti mezi změnou obecních výdajů a dalšími vysvětlujícími proměnnými pomocí zobecněné momentové metody. Ve zkoumaném období došlo k nárůstu populace, zatímco obecní kapitálové výdaje v absolutním vyjádření zaznamenaly pokles. Toto zjištění je v rozporu s mým původním předpokladem o proporcionalitě mezi vývojem počtu obyvatel a obecních výdajů. Růst počtu obyvatel o 1 % byl v období let 2000-2016 doprovázen 1,1% poklesem kapitálových výdajů. V ročních změnách obecních rozpočtů se neprojevuje žádná závislost kapitálových výdajů na počtu obyvatel obce. Běžné výdaje obcí ve sledovaném období rostly podobným tempem jako rostl počet obyvatel. Pokud se zvýšila populace obce o 1 %, v následujících pěti letech se zvýší její běžné výdaje o 0,7 %. To znamená nárůst běžných výdajů o 10 150 Kč v obcích 1. kategorie, o 20 400 Kč v obcích 2. kategorie, o 11 700 Kč v obcích 3. kategorie a v případě obcí 4. kategorie o 10 500 Kč, pokud se populace obce zvýší o 1 člověka.
Vedoucí práce: Libor Dušek
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická analýza [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses