Stárnutí populace – dopad na penzijní systém v období 2000 až 2016 - Trúchlá, Nikola (2018)
Tato bakalářská práce má za cíl identifikovat parciální vlivy stárnutí populace a jeho dopad na penzijní systém v České republice. V teoretické části identifikuji demografický vývoj společnosti a popisuji aspekty důchodového systému České republiky, kde poukazuji i na jeho reformy v čase. V první subkapitole praktické části analyzuji současný a budoucí stav demografické situace, v druhé pak politickou situaci a vývoj veřejných výdajů. V části diskuze poukazuji na možná rizika do budoucna. V závěru práce zhodnocuji vliv stárnutí populace na růst veřejných výdajů na penzijní systém a poukazuji na nutnost reformy důchodového systému.