Španělský hospodářský zázrak v letech 1959-1973 a jeho hospodářsko-politické příčiny - Suk, Richard (2018)
Práce je zaměřena na období španělského hospodářského zázraku, který probíhal v letech 1959-1973. Hlavním cílem této práce je analýza nejdůlěžitějších příčin této hospodářské expanze. Verifikujií se zde hypotézy, že industrializace, která vedla k rozšíření průmyslového sektoru na úkor sektoru agrárního, byla jednou z příčin hospodářského růstu země, dále pak že veliký rozmach terciálního sektoru, zejména turistického sektoru působil pozitivně na nejdůležitější makroekonomické ukazatele, jako hrubý domácí produkt nebo zaměstnanost. Poslední verifikovaná teze tvrdí, že růst objemu zahraničních investic měl rovněž výrazně pozitivní vliv na hospodářský růst. Teoretická část práce definuje hlavní rysy frankistického režimu ve Španělsku a popisuje hospodářsko-politický vývoj předcházející sledovanému období. Praktická část analyzuje hospodářsko-politický vývoj, dále pak agrární, industriální a terciální sektor ve sledovaném období. V závěru praktická část práce komparuje jednotlivé sektory španělské ekonomiky. Práce jednoznačně potvrzuje výše uvedené hypotézy, španělská hospodářská expanze byla stimulována především rozmachem terciálního a industriálního sektoru za pomoci zahraničních investic.