Komparace výsledků kolektivizace v SSSR a v Československu v době prvního pětiletého plánu - Bureš, Tomáš (2018)
Tato práce má za cíl analyzovat průběh kolektivizace během prvního pětiletého plánu v Sovětském svazu a v Československu a porovnat její důsledky pro zemědělský sektor. Hlavním záměrem práce je dokázat, že československé zemědělství zůstalo po kolektivizaci více produktivní než zemědělství Sovětského svazu. V teoretické části je popsáno fungování centrálně plánované ekonomiky a její formy zavedené v obou zemích. Tato část se také věnuje politickému a ekonomickému stavu zemí před kolektivizací. Praktická část popisuje průběh kolektivizace obou zemí a vyhodnocuje výsledky prvních pětiletých plánů. Na závěr jsou porovnávány kvantitativní zemědělské ukazatele obou zemí. Hypotéza, že československé zemědělství zůstalo po kolektivizaci v období prvního pětiletého plánu více produktivní než zemědělství Sovětského svazu, byla ověřena. Hektarový výnos obilí a produkce masa na osobu se v ČSR na konci pětiletého plánu zvýšily, v SSSR tyto ukazatele poklesly.