Analýza chmelařského sektoru ČR a jeho zahraničního obchodu v letech 2010-2017 - Vlčková, Petra (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou a zhodnocením českého chmelařského sektoru a jeho zahraničního obchodu s chmelovými produkty v letech 2010-2017. Teoretická část je zaměřena na význam zemědělství, resp. chmelařství pro ekonomiku státu. Dále přibližuje historický vývoj a specifika pěstování chmele. Na základě analýzy provedené v praktické části práce je zjištěno, že obor chmelařství zaznamenává v posledních letech rozkvět. Z výsledků ze statisticky sledovaných ukazatelů o exportu, importu a bilanci zahraničního obchodu bylo dále určeno, že klíčovými obchodními partnery jsou asijské státy Čína, Japonsko, Vietnam a v rámci Evropy Německo. Pro český export jsou nejdůležitějším produktem chmelové granule typu 90 a nejvíce je žádána odrůda Žatecký poloraný červeňák. Hlavním přínosem práce je zhodnocení celkového stavu chmelařství České republiky a exportu a importu podle struktury a teritorií. Dále jsou uvedeny silné a slabé stránky sektoru a návrhy opatření, které by podpořily jeho udržitelnost.