Analýza dopadů přímé a nepřímé finanční podpory rodin s dětmi v Moravskoslezském kraji a v Praze v letech 2010–2018 - Herrmannová, Natálie (2018)
Tato bakalářská práce se zabývá analýzou dopadů přímé a nepřímé finanční podpory rodin s dětmi v Moravskoslezském kraji a v Praze, zkoumá vývoj přímé a nepřímé finanční podpory mezi lety 2010 – 2018 a komparuje změnu ve výši vyplacených dávek s ohledem na novelizaci zákona o státní sociální podpoře a daních z příjmů. Státní finanční podpora pro rodiny s dětmi je neustále aktuálním tématem, které musí reagovat na individuální potřeby rodin, a proto práce představuje ucelený přehled přímé a nepřímé podpory pro potenciální zájemce o finanční pomoc státu. Teoretická část metodou literární rešerše definuje pojmy a předkládá souhrn nástrojů obou státních finančních podpor. Praktická část analyzuje poskytování přímé a nepřímé finanční podpory a následně komparuje využívání této podpory v Moravskoslezském kraji a v Praze. Na třech různě strukturovaných modelových rodinách, které využívají finanční podporu státu, demonstruje, o kolik se zvýšila finanční pomoc pro rodiny s dětmi v závislosti na výše uvedenou změnu v zákonech. Nově přijaté změny v zákonech mají za následek značné zvýšení příjmů do rodinných rozpočtů domácností, což však může mít dopad například na nezaměstnanost, jak se dozvídáme v závěru práce.