Vliv obezity na dynamiku mzdového postihu a míru nezaměstnanosti. Případ Kalifornie. - Michálek, Ondřej (2018)
Tato práce si klade za cíl analyzovat, zdali má rostoucí míra obezity mezi lety 2009 a 2016 za následek rostoucí mzdový postih a vyšší rozdíl v míře nezaměstnanosti mezi obézními a neobézními obyvateli Kalifornie. Za pomocí metody nejmenších čtverců je odhad proveden zvlášť pro roky 2009 a 2016 a pro mzdový postih a pro rozdíl v míře nezaměstnanosti. Datový vzorek použitý pro odhad mzdové újmy zahrnuje 21 137 osob v roce 2009 a 17 064 osob v roce2016. Rozdíl v míře nezaměstnanosti je zkoumán na vzorku 32 802 jedinců v roce 2009 a 26 564 jedinců v roce 2016. Výsledky regresní analýzy naznačují, že rostoucí míra obezity má negativní vliv na rozdíl v míře nezaměstnanosti u žen, který mezi uvedenými lety narostl o 0,5-1 %. Prácetaké dochází k závěru, že u mužů se výše mzdové újmy vyšplhala v obou letech na 8-10 %, ženy čelí mzdovému postihu, který je dokonce 9-14 %. Pravděpodobnost uplatnění obézního muže na trhu práce je snížena o 3-5 %. U žen je tato míra odhadnuta na 4-6 %. Mzdový postih je u obézníchmužů i u žen zcela vysvětlitelný nižší produktivitou. Rozdíl v míře nezaměstnanosti je kromě produktivity možné vysvětlit také pomocí sociálních dávek.