Analýza financování zemědělství a jeho význam pro Národní hospodářství České republiky v letech 2000-2017 - Salabová, Markéta; Tománková, Martina; Vebrová, Ludmila; Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta (2018)
Cílem této práce je analýza způsobů financování zemědělství a zhodnocení jeho významu pro národní hospodářství České republiky v letech 2000-2017. Zemědělci mají možnost získat celou řadu dotací a zapojit se do různých programů. Největší částka dotací je vyplácena v rámci Přímých plateb a jedním z nejvýznamnějších programů je Program rozvoje venkova. Zvolená hypotéza pro tuto práci zní, že dotace do zemědělství rostou, ačkoliv jeho význam pro národní hospodářství a podíl na HDP se snižuje. Daná hypotéza byla v této práci potvrzena. Z dlouhodobého hlediska lze říct, že ve sledovaném období došlo k nárůstu dotací, zároveň však klesl podíl zemědělství na HDP z 2,28 % roku 2000 na 1,76 % roku 2017, klesá i zaměstnanost v zemědělství z 224 991 osob roku 2000 na 163 128 osob roku 2017. Přestože se agrární zahraniční obchod vyznačuje záporným saldem, tak jeho podíl na celkovém zahraničním obchodu vzrostl z 4,24 % roku 2000 na 5,30 % roku 2017.
Vedoucí práce: Martina Tománková
Bakalářská práce (Bc.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Národohospodářská fakulta, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: národní hospodářství [obor bakal. práce]; bakalářské práce; bachelor's theses