Efektivita insolvenčních řízení - Louda, Lee (2018)
V tržním prostředí patří úprava exitu podnikatelských subjektů z tohoto prostředí k podstatným okolnostem, které se podílejí na celkové kvalitě daného tržního prostředí. Podobně jako v ostatních ekonomických procesech je tedy i zde klíčovým aspektem efektivita, s jakou lze proces exitu uskutečnit. Insolvenční řízení patří k nejvíce využívaným formálním postupům exitu podnikatelských subjektů z tržního prostředí, přičemž specifickou vlastností insolvenčních řízení je, že jejich smyslem a cílem není sám exit podnikatelského subjektu, ale zajištění uspokojení pro jiné podnikatelské subjekty (věřitele), kterým je ponechána značná míra volnosti ve volbě metod a konkrétních postupů použitých během insolvenčních řízení.Hlavními cíli této práce je za prvé definovat takové změny uspořádání insolvenčních řízení a souvisejících dějů, které by vedly ke zvýšení efektivity těchto procesů, a za druhé vytvořit základní postupy pro posouzení efektivity insolvenčních řízení s přihlédnutím k délce trvání řízení a k daňovým aspektům. Jako vedlejší cíl byl formulován postup pro zjišťování efektivity mechanismů používaných finančními institucemi při posuzování potenciálních výnosů z insolvenčních řízení.Ke splnění těchto cílů byly využity již existující výzkumy výsledků skutečných insolvenčních řízení, na kterých se autor práce podílel v rovině analýzy dat získaných v těchto výzkumech (vzorek 1750 případů), dále pak vlastní výzkumy menšího vzorku skutečných případů (50 případů), kde autor z veřejných zdrojů zjistil jejich průběh, další jednotlivé parametry těchto případů a následně uskutečnil jejich analýzu. Třetím zdrojem informací se pak stala data poskytnutá ze strany významné finanční instituce popisující mechanismy vyhodnocování p