Efektivita insolvenčních řízení - Louda, Lee; Smrčka, Luboš; Belás, Jaroslav; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2018)
V tržním prostředí patří úprava exitu podnikatelských subjektů z tohoto prostředí k podstatným okolnostem, které se podílejí na celkové kvalitě daného tržního prostředí. Podobně jako v ostatních ekonomických procesech je tedy i zde klíčovým aspektem efektivita, s jakou lze proces exitu uskutečnit. Insolvenční řízení patří k nejvíce využívaným formálním postupům exitu podnikatelských subjektů z tržního prostředí, přičemž specifickou vlastností insolvenčních řízení je, že jejich smyslem a cílem není sám exit podnikatelského subjektu, ale zajištění uspokojení pro jiné podnikatelské subjekty (věřitele), kterým je ponechána značná míra volnosti ve volbě metod a konkrétních postupů použitých během insolvenčních řízení.Hlavními cíli této práce je za prvé definovat takové změny uspořádání insolvenčních řízení a souvisejících dějů, které by vedly ke zvýšení efektivity těchto procesů, a za druhé vytvořit základní postupy pro posouzení efektivity insolvenčních řízení s přihlédnutím k délce trvání řízení a k daňovým aspektům. Jako vedlejší cíl byl formulován postup pro zjišťování efektivity mechanismů používaných finančními institucemi při posuzování potenciálních výnosů z insolvenčních řízení.Ke splnění těchto cílů byly využity již existující výzkumy výsledků skutečných insolvenčních řízení, na kterých se autor práce podílel v rovině analýzy dat získaných v těchto výzkumech (vzorek 1750 případů), dále pak vlastní výzkumy menšího vzorku skutečných případů (50 případů), kde autor z veřejných zdrojů zjistil jejich průběh, další jednotlivé parametry těchto případů a následně uskutečnil jejich analýzu. Třetím zdrojem informací se pak stala data poskytnutá ze strany významné finanční instituce popisující mechanismy vyhodnocování p
Díky těmto informačním zdrojům bylo možné formulovat závěry o běžné efektivitě insolvenčních řízení, struktuře nákladů těchto řízení a obvyklých parametrech řízení v případě různých typů podnikatelských subjektů, podobně tak i o postupech finančních institucí v insolvenčních řízeních.Na základě získaných dat a jejich analýzy pak autor formuloval odpovědi na výzkumné otázky, především na otázku, zda v daném prostředí existují možné legislativní změny (úpravy parametrů prostředí), které by vedly ke zvýšení celkové míry efektivity insolvenčních řízení. Odpovědí jsou konkrétní legislativní návrhy.
Vedoucí práce: Luboš Smrčka
Disertační práce (Ph.D.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor disert. práce]; disertace; dissertations