Rozvoj e-commerce na českém trhu - Horváth, Jiří; Stříteský, Václav; Penkala, Jan; Vysoká škola ekonomická v Praze. Podnikohospodářská fakulta (2018)
Diplomová práce se zabývá analýzou současné situace a budoucího vývoje e-commerce trhu v České republice. Práce se soustředí primárně na zhodnocení e-commerce v rámci B2C segmentu, respektive maloobchodního odvětví. Hlavními cíli je zhodnotit současný stav B2C e-commerce v ČR, predikovat budoucí vývoj a určit míru rozvoje a význam českého trhu ve srovnání se zahraničím. Teoretická část práce zkoumá vývoj elektronického obchodu od jeho počátků až po současnou situaci ve světě. Jsou zde rovněž popsány hlavní dopady rozvoje e-commerce na světovou ekonomiku a spotřební chování obyvatel. Důležitou součástí teoretické části je také přehled nejdůležitějších trendů a inovací, které udávají směr vývoje tohoto odvětví do budoucna. Praktická část je potom věnována primárně analýze B2C e-commerce trhu v České republice z několika pohledů. Nejprve je prostřednictvím mezinárodního srovnání tržních dat v rámci zemí EU vyhodnocena míra rozvoje e-commerce v ČR. Český trh je zde na základě klíčových statistik identifikován jako jeden z nejrozvinutějších v Evropě. Další kapitola obsahuje kvantitativní analýzu statistik 173 českých společností působících v maloobchodním odvětví. Jejím výstupem je zhodnocení úrovně e-commerce v jednotlivých segmentech maloobchodního trhu a identifikování kategorií s největším potenciálem pro další rozvoj. Poslední aplikovanou metodou je analýza hloubkových rozhovorů s experty na e-commerce, která posloužila ke kvalitativnímu zhodnocení situace tohoto trhu, jeho vlivu na maloobchod a predikci dalšího vývoje.
Vedoucí práce: Václav Stříteský
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta podnikohospodářská, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: podniková ekonomika a management [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses