Audit řízení lidských zdrojů v hotelu - Tomala, Kristian (2018)
Tato diplomová práce se zabývá řízením lidských zdrojů ve vybraném hotelu, respektive jeho auditováním na základě jednotlivých personálních činností. Cílem práce je poskytnout ucelené hodnocení řízení lidských zdrojů v podniku, odhalit jeho případné nedostatky a navrhnout jejich řešení. Práce je členěna do tří částí: První, teoretická, definuje nejprve za pomoci odborné literatury pojem řízení lidských zdrojů a objasňuje hlavní činnosti, ze kterých se skládá. Dále definuje pojem auditu, jeho zařazení, použití a metody, kterými se provádí. Druhá část, metodologická, vytyčuje konkrétní metody a postup auditu pro zkoumaný podnik a stanovuje hodnotící metodologii pro celkové zhodnocení provádění řízení lidských zdrojů. Ve třetí, praktické části, je nejprve blíže představena zkoumaná instituce a poté zdokumentován průběh samotného auditu podle vytyčené metodologie a následně představeny jeho výsledky dle hodnotících kritérií. V závěru práce jsou vytyčeny oblasti řízení lidských zdrojů, kde byly zjištěny nedostatky, a jsou navrhnuta konkrétní opatření na jejich řešení.