Tvorba ceny uměleckého díla na primárním trhu umění v České republice. - Kordíková, Lucie (2018)
Bakalářská práce se věnuje tématu oceňování uměleckých děl na primárním trhu s aplikací na český trh. Cílem práce je identifikovat jednotlivé faktory významně se podílející na konstrukci výsledné ceny díla, jež analyzuje pomocí tří přístupů Johnové, Findlayho a autorů Sagot-Duvaroux, Pflieger a Rouget. V souvislosti s rozborem hlavních cenotvorných elementů následně předkládá dva vhodné modely kvantifikace – model UPE a metodu „Pricing scripts“, odpovídající náležitostem a specifikům primárního trhu. V závěrečné části srovnává využitelnost informací z teoretické části pro české tržní prostředí a uměleckou scénu na základě získaných podkladů poskytnutých v současnosti tvořícími umělci a prodejními galeriemi na ně se zaměřující. Konkrétněji zjišťuje, do jaké míry jsou tyto metody na českém trhu aplikovány. Tato práce má vzhledem k vytyčeným cílům ambice stát se základním uvedením do zkoumané problematiky, která v domácím prostředí stále postrádá důkladnější zpracování a výzkum.