Analýza projektového riadenia ako zdroj skvalitnenia metodického riadenia projektov v spoločnosti DHL - Pappová, Danica (2018)
Hlavným cieľom práce je analyzovanie aktuálneho prístupu projektových manažérov v DHL IT Services k riadeniu projektov a zistenie súvislostí medzi využívaním projektových metodológii a úspešnosťou projektov. Práca sa opiera o primárne dáta zo záverečných správ a správ o vývoji a stave vybraných projektov a je doplnená dotazníkovým šetrením medzi projektovými manažérmi DHL IT Services. Do analýzy bolo zapojených 19 projektových manažérov, ktorí riadili 30 skúmaných projektov. V rámci vlastného výskumu bola zisťovaná úspešnosť dokončenia projektov, ich priebeh a využívanie projektových metodológii. Vybraná vzorka projektov má štatistickú vypovedajúcu schopnosť. V práci je použitá deskriptívna štatistika, regresná analýza a analýza rozptylu pre testovanie hypotéz. Na vlastný výskum a testovanie hypotéz bol použitý štatistický software Jamovi. Z výsledkov výskumu vyplýva, že projektoví manažéri v DHL IT Services v oddelení Infraštruktúrnych Projektov vo veľkej miere nevyužívajú projektové metodológie na riadenie svojich projektov. Výskum tiež ukázal, že využívanie projektovej metodológie má pozitívny vplyv na doručenie projektu v stanovenom rozsahu, nie však na jeho úspešné dokončenie v plánovanom čase a rozpočte. Zároveň bolo potvrdené, že úspešnosť projektov nezávisí na ich kvalite a rizikovosti počas ich priebehu. Nebola zistená rozdielna úspešnosť dokončenia projektov rôznych typov. Druhým cieľom práce bol návrh zjednodušenej projektovej metodológie vhodnej na riadenie rôznych typov projektov v DHL IT Services v oddelení Infraštruktúrnych Projektov. Základom metodológie bola metodológie PRINCE2, doplnená o prvky PMBOK a Agile metodológii, pričom pre rozdielne typy projektov boli navrhnuté iné používané prvky.