Pražské vodohospodářské památkové objekty – aspekty jejich obnovy, uchování a možnosti moderního využití - Nováková, Marie (2018)
Vodohospodářské památkové objekty jsou typem industriálních památek, pro který se jen obtížně hledá nové využití. Pro danou lokalitu mají přitom značný význam, jsou dokladem technologického vývoje, součástí urbánní krajiny a v některých případech také pohledovou dominantou. V případě kvalitní přestavby se mohou stát obdivovaným architektonickým dílem. Práce popisuje vodohospodářské památkové objekty v Praze a jejich současné využití. Cílem práce je vyhodnocení hledisek urbanistických, technologických, ekologických, provozních a ekonomických. Práce hledá doporučení, jak eliminovat rizika spojená s obnovou industriální památky. Konkrétní příklady přestavby a nového využití industriálních památek v Praze vedou k formulování obecných závěrů a doporučení pro tyto objekty.