"Ocenění podniku Almeco, s.r.o." - Skalický, Tomáš (2018)
Cílem diplomové práce „Ocenění společnosti Almeco, s.r.o.“ je stanovit tržní hodnotu společnosti Almeco, s.r.o. k datu ocenění 31. 12. 2016 pro případný prodej 100% podílu z pohledu externího analytika. Práce je rozdělena do dvou hlavních částí. V části první, teoretické, jsou vysvětleny základní pojmy, popsány postupy strategické a finanční analýzy a vysvětleny postupy ocenění. V praktické části je zpracována strategická a finanční analýza. Z výsledků obou analýz plyne, že oceňovaná společnost splňuje předpoklad „going concern“. Na finanční analýzu navazují generátory hodnoty, z nichž je sestaven finanční plán na následujících pět let. Na základě splněného předpokladu „going concern“ je přistoupeno k ocenění společnosti na základě výnosové metody DCF Entity. Jako doplňková metoda ocenění je zvolena metoda odvětvových multiplikátorů. V závěru jsou obě porovnány.