Optimalizace rozmístění skladů - případová studie - Černý, Ondřej (2018)
Diplomová práce je případovou studií, která se zabývá analýzou umístění skladů a následnou optimalizací jejich rozmístění v distribuční síti firmy X. Cílem je nalézt nákladově optimální řešení při splnění všech požadavků a omezujících podmínek, a také porovnat situaci při využívání jednoho resp. dvou vozidel. Nejprve je provedena ABC analýza a podle zákazníků typu A jsou optimalizována umístění skladů a rozvozy k jednotlivým zákazníkům. Hlavní metodikou práce je operační výzkum a optimalizace je provedena pomocí převedení reálného problému na úlohu lineárního programování. Jedná se o modifikovanou úlohu rozmístění zařízení se specifickými požadavky. V práci jsou rozebrány podobné typy úloh a optimalizační software, který je možné použít pro nalezení řešení. Ve studii je také aplikována metoda těžiště a její modifikace pro nalezení více než jednoho bodu. Následně jsou výsledky obou metod porovnány. Výsledky studie poslouží pro další rozhodování firmy X.