Volba druhu pohonu osobního automobilu s využitím metod operačního výzkumu - Mouchová, Denisa; Kuncová, Martina, 1974-; Hlavatý, Robert; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Cílem diplomové práce je aplikace metod vícekriteriálního hodnocení variant pro srovnání druhů pohonu osobního automobilu. Kromě klasických pohonných hmot, benzínu a nafty, byly do srovnání zahrnuty také nejrozšířenější alternativní pohony – plyn LPG, plyn CNG, elektrický pohon a plug-in hybrid. Práce obsahuje přehled těchto pohonů s jejich charakteristikami a teoretický popis vybraných metod vícekriteriálního hodnocení variant. Pohony jsou v této práci hodnoceny nejprve přes jeden konkrétní automobil – Golf od výrobce Volkswagen, následně jsou srovnány přes zástupce představujícího průměrný automobil dostupný na českém trhu v dané kategorii. Důležitou součástí je také analýza nákladů s cílem nalézt pohon minimalizující celkové výdaje s ním spojené. Na závěr jsou veškeré dosažené výsledky srovnány a je doporučen nejlepší druh pohonu spolu s určením výsledného pořadí.
Vedoucí práce: Martina Kuncová
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonometrie a operační výzkum [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses