Stárnutí populace České republiky v mezinárodním srovnání - Sedliská, Kristýna; Průša, Ladislav, 1958-; Langhamrová, Jitka, 1958-; Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky (2018)
Diplomová práce se zabývá problematikou stárnutí obyvatelstva. Popisuje jeho trendy a poskytuje základní přehled o tomto soudobém jevu. Cílem práce je analýza vybraných ukazatelů, které lze označit jako determinanty stárnutí. Práce je rozdělena do tří kapitol. První kapitola poskytuje teoretický základ za použití článků a odborné literatury. Druhá a třetí kapitola jsou části praktické. Tyto kapitoly jsou pro zpřehlednění výsledků doplněny o tabulky a grafy. Analýza je provedena na vybraných státech středoevropského regionu v letech 1960 až 2016. V práci je popsán i budoucí stav a vývoj těchto ukazatelů na základě projekce Eurostatu do roku 2080. Rovněž se zabývá roztříděním všech 28 členských států Evropské unie pomocí shlukové analýzy do jednotlivých shluků a nalezením spojitostí mezi nimi na základě vývoje jednotlivých ukazatelů. Dále se práce zaměřuje na roztřídění států EU podle jejich modelů sociálního zabezpečení a porovnává je z hlediska výdajů na sociální ochranu a zdravotní péči ve vztahu k jejich HDP.
Vedoucí práce: Ladislav Průša
Diplomová práce (Ing.)—Vysoká škola ekonomická v Praze. Fakulta informatiky a statistiky, 2018
Obsahuje bibliografii
Textový (vysokoškolská kvalifikační práce)
Rok obhajoby 2018
Způsob přístupu: Internet
Keywords: ekonomická demografie [obor dipl. práce]; diplomové práce; master's theses