Podnik a jeho schopnost prosadit se v celosvětové konkurenci - Nedomlel, Jan (2018)
Cílem této práce je zhodnotit aktuální strategickou pozici firmy a na základě získaných výstupů z jednotlivých analýz doporučit vhodné řešení strategie. V teoretické části jsou popsány potřebné kroky k úspěšné tvorbě strategie a následně aplikovány v praktické části. Teoretická část začíná stanovením podnikových cílů, poslání a vize, přes analýzu externího prostředí, kde bylo využito PESTEL analýzy pro makro-okolí a Porterův model pěti sil pro mikro-okolí. Interní analýza obsahuje analýzu zdrojů pomocí VRIO, hodnototvorný řetězec a finanční analýzu. Na závěr jsou vyhodnoceny silné a slabé stránky podniku ve SWOT analýze a následně doporučená strategie.