Ocenění společnosti JUTA a.s. - Procházka, Tomáš (2018)
Cílem diplomové práce „Ocenění společnosti JUTA a.s.“ je určení tržní hodnoty společnosti JUTA a.s. k 1. 1. 2017 z pohledu externího analytika. První teoreticko-metodologická část práce popisuje celý postup ocenění společnosti. Nejdříve jsou vymezeny základní pojmy oceňování. V dalších kapitolách je popsána strategická analýza, finanční analýza, generátory hodnoty, finanční plán a metody ocenění podniku. V praktické části jsou aplikovány postupy popsané v teoreticko-metodologické části na vybraném podniku JUTA a.s. V úvodu této části je společnost v krátkosti představena. Po představení následuje strategická a finanční analýza, která zkoumá finanční zdraví společnosti. Následuje odhad generátorů hodnoty, ze kterých je vytvořen finanční plán. Hlavní kapitolou práce je ocenění společnosti metodou DCFequity, která je pro ocenění podniku JUTA a.s. nejvhodnější.